Creditul de refinanțare, avantaj sau dezavantaj pentru debitor?

În condițiile în care cursul valutar se poziționează pe o pantă ascendentă, iar mulți debitori întâmpină probleme la rambursarea creditelor contractate cu mulți ani în urmă, reprezintă creditul de refinanțare o soluție de viitor?

Cum funcționează un credit de refinanțare?

Scopul unui astfel de împrumut este de stingere a unei obligații financiare mai vechi prin acoperirea tuturor costurilor acesteia grație contractării unui nou credit. Practic, un împrumut financiar mai vechi este înlocuit cu unul nou, care ii oferă debitorului condiții de creditare mai avantajoase. Cu toate acestea, statusul acestuia va rămâne acela de debitor. În atare condiții, constituie împrumutul de refinanțare o opțiune viabilă?

Un nou credit, condiții financiare mai accesibile!

Atât timp cât noul împrumut îți oferă o rată a dobânzii lunare mult mai mică decât cea precedentă, iar valoarea DAE este una care se încadrează în niște limite acceptabile, poți opta pentru un astfel de credit. De asemenea, dacă ai accesat un împrumut în valută, iar veniturile tale sunt încasate în Lei, atunci este mult mai avantajos să optezi pentru un credit de refinanțare împrumut.

Nu opta pentru refinanțare dacă salariul tău este în valută, iar creditul este în Lei, pentru simplul motiv că valoarea ROBOR la 3 luni (principalul barometru din piața de creditare în Lei) este în creștere.

Un nou împrumut de refinanțare ar trebui să îți oferă și o scurtare a perioadei de creditare. Dacă ai un împrumut contractat pe o perioadă de 30 de ani, cu siguranță că este în avantajul tău să optezi pentru unul care să se întindă pe 20 de ani și care să îți ofere și condiții mai bune. Un astfel de credit este util și-n condițiile în care ai mai multe credite accesate și îți dorești să îți gestionezi mult mai ușor cheltuielile lunare.

În momentul în care ai contorizat întârzieri la plata creditului tău și îți propui să accesezi un împrumut de refinanțare, amintește-ți că orice astfel de element negativ din istoricul tău de creditare va cântări foarte mult la obținerea unor condiții de creditare avantajoase.

Urmărește ofertele promoționale de refinanțare ale băncilor, pentru că în acest mod vei putea obține un credit ceva mi avantajos. O perioadă de grație de mai multe luni, o dobândă mai scăzută sau alte avantaje (asigurare de viață inclusă, un card de credit pentru cumpărături, etc.) sunt niște plusuri de care trebuie să ții cont. Este foarte important să soliciți prima dată creditul de refinanțare de la creditorul tău inițial.

În acest mod, pentru că îți cunoaște istoricul de rambursare și îți poate urmări mult mai ușor nivelul de risc, vei putea obține un împrumut de refinanțare mai benefic. Dacă, în schimb, situația este una de natură să îți ofere doar condiții mai puțin atractive, atunci optează pentru un alt creditor (mai ales că piața de refinanțare este una foarte bogată în oferte).

Ce să ai în vedere la accesarea unui credit de refinanțare!

Iată câteva sfaturi și idei de urmărit atunci când contractezi un nou credit pentru a-l acoperi pe cel/cele vechi:

  • Valoarea DAE trebuie să fie una cât mai scăzută (mare atenție la comisioanele care sunt luate în calcul la noul credit de refinanțare, pentru că acestea pot crește valoarea totală a împrumutului);
  • Condiții de creditare mai accesibile, cu o perioadă de rambursare mai scurtă, dar cu beneficii mai multe;
  • Să îți ofere posibilitatea de a obține și o sumă adițională valorii acoperirii împrumutului inițial, astfel încât să îți creezi o “plasă de siguranță financiară”, dar, fără că această sumă solicitată în plus să îți încarce foarte mult valoarea creditului nou contractat.

Apelează la soluția oferită de un credit de refinanțare numai dacă este absolut necesar și în interesul tău. Poți să optezi, ca alternativă, pentru o rambursare anticipată parțială, caz în care îți vei mai scădea în valoarea ratei lunare și din perioada de returnare a împrumutului. Gândește-te că întotdeauna ai la dispoziție soluții financiare care îți pot fi de folos, așa că alege-le numai pe cele cu adevărat avantajoase!