Importanța alegerii corecte a creditului

Alegerea corectă a tipului de credit ne ajută să rambursam banii împrumutați la timp și fără să fie nevoie să solicităm prelungirea termenului de scadență. Lansarea pe piață de creditare a unei oferte foarte bogate de împrumuturi le-a oferit viitorilor beneficiari vaste posibilități de alegere. Mulți dintre aceștia au înțeles greșit noțiunea de împrumut, ca atare, în anul 2013, România a înregistrat un nivel al creditelor neperformante care se cifra la 45 miliarde Ron.

Ulterior, creditarea din domeniul IFN a crescut și mai mult rata acestor împrumuturi, acest sector ocupând un procent de 60% din piața creditelor neperformante. În anul 2017, procentul acestor credite era de 6, 16%, iar în anul 2018 a scăzut până la aproape 5%. Ceea ce înseamnă că, într-un final, românii au înțeles de ce este bine să-și aleagă în mod corect tipul de credit pe care îl contractează!

De ce este important să alegem un împrumut care ni se potrivește?

Piața de creditare (bancară și nebancară) este foarte ofertantă în privința tipurilor de împrumuturi. Putem opta pentru credite pe termen scurt (cele rapide, online, până la salariu, de nevoi personale, etc.) sau pentru împrumuturi pe termen lung (ipotecar, imobiliar, auto, etc.). Ceea ce este foarte important de reținut este faptul că trebuie să luăm în calcul următoarele aspecte, atunci când contractăm un împrumut:

Siguranța sursei noastre de venituri – chiar dacă avem un contract pe o perioadă nedeterminată, dacă lucrăm într-o companie cu mai mulți angajați și această instituție are în derulare proiecte mari pentru viitor, atunci putem să contractăm un împrumut.

Disponibilitatea noastră de a câștiga suplimentar – este o situație care ne ajută nu doar să dispunem de o bază financiară mai largă (care contribuie la creșterea valorii sumei ce poate fi împrumutată), dar care ne oferă și siguranța necesară pentru a accesa un credit.

Valoarea coșului zilnic și planurile de viitor ale familiei – dacă în cazul primului element, acesta este luat în calcul și de către instituția creditoare, în ceea ce privește cel de-al doilea aspect, noi suntem cei care trebuie să îl luăm în calcul. Dacă ne dorim o familie mai mare, atunci trebuie să luăm un împrumut cu o valoare mai mică și care să se întindă pe o perioadă mai scurtă de timp.

Valoarea DAE (dobânda anuală efectivă) – multe instituții bancare și nebancare ne oferă împrumuturi cu o rată a dobânzii ce pare atractivă, numai că “uită” să menționeze în prima fază și care este valoarea totală a dobânzii percepute (în care intră și comisioanele de rambursare anticipată, de acordare a creditului, de administrare a acestuia, de analiză, etc.). De aceea, aflarea exactă a valorii DAE ne va permite să știm cât de mare va fi suma pe care o vom plăti în mod real pentru creditul accesat.

Tipul de împrumut pe care îl contractăm – pentru acele situații de urgență și în care ne trebuie bani pentru o perioadă scurtă de timp, este indicat să optăm pentru împrumuturi online rapide (mai ales dacă le accesăm pentru prima dată, caz în care nu vom plăti dobândă). Dimpotrivă, dacă ne dorim achiziționarea unui imobil, atunci creditul cu garanții imobiliare sau cel la care se garantează cu bunul achiziționat este de preferat. Pentru o mașină este obligatoriu să optăm pentru un împrumut auto sau pentru un credit de nevoi personale pe 5 ani.

Alegerile pe care le facem ne definesc viitorul financiar. Drept urmare este necesar să optăm pentru soluții de creditare care să se plieze pe puterea noastră financiară. Optând în mod corect pentru un împrumut care să fie ușor de rambursat și să nu presupună eforturi financiare din partea noastră, vom reuși să ne bucurăm atât de bunurile achiziționate prin împrumut, cât și de o viață relaxată.